Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Elinde bir Android telefon tutan bir kişi

Android Cihazınız için Veri Saklama Birimi Seçmek

Android maskotu

Android, önde gelen bir mobil işletim sistemidir ve Google Play mağazasında milyonlarca uygulama bulunmaktadır. Bir Android cihaza (ör. telefon, tablet, drone, araç kamerası, mobil oyun konsolu) sahip olmanın çekici yanlarından biri veri saklama alanı ekleyebilmektir. Veri saklama alanı ekleyebilme olanağı, o kadar kolaydır ki teknik konularda çok becerikli olmayanlar bile kolayca yapabilir: Cihazın uygun bir yuvasına bir microSD kart ya da USB flash bellek takın, işlem tamam, hayal ettiğinizden çok daha fazla alana sahipsiniz. Kullanıcılar, uygulamalar, videolar, fotoğraflar, filmler ve belgeler; ve dosyaları herhangi bir internet bağlantısına ihtiyaç duymadan cihazlar arasında taşımak için ek alana ihtiyaç duyarlar.

Daha önce SD ya da microSD kart kullandıysanız, farklı kapasiteler, sınıflar ve uygulamalarla çok sayıda seçenek olduğunu biliyor olmalısınız. Peki hangisini alacağınızı nasıl bilebilirsiniz? Ayrıntılara girmeden önce biraz genel bilgiler hakkında konuşalım.

Bir Android cihazda bir oyun oynayan kişi

Kart üzerinde Class A1 ya da Class A2 işaretine bakın. Bu işaretlerin kartın uygulamaların kullanılması ve saklanması için tasarlandığını gösterir. Bunlar göreceli olarak yeni olan Uygulama Performansı Sınıfı (Application Performance Class) Standardında kullanılan tanımlardır. Özellikle Android cihazlar gibi uygulama-yoğun durumlarda kullanılan SD ve microSD kartlar için SD birliği tarafından tasarlanmıştır. Bu kartlar, mobil cihazlarda hem ortamların saklanması hem de uygulamaların çalıştırılmasında kullanılmaya uygun hızdadırlar.

Videoların, seslerin ve fotoğrafların saklanmasıyla uygulamaların çalıştırılması arasındaki farkları merak ediyor olabilirsiniz. Veri saklama, sürdürülen sıralı yazma hızlarında gerçekleşir. Veri sabit yüksek bir hızda alınır ve düzgün, sıralı bir şekilde kaydedilir. Uygulamalar çalıştırıldığında veri bitleri rastgele biçimde yazılır ve alanın mevcut olduğu yerlere yerleştirilir. Dolayısıyla bu işlem rastgele okuma/yazma olarak anılır.

Hem Class A1 hem de A2, uygulama kullanımı için uygun rastgele hızlara ve en az 10MB/s sürdürülebilir sıralı yazma hızına sahip olduğundan dolayı Android kullanıcıları için uygundur.

Bir Android cihaz için bir microSD hafıza kartı seçerken yapılacak ilk şey, kartın Class A1 ya da Class A2 sınıflandırılmasında olduğundan emin olmaktır. Değilse, bu amaç için kullanmak istemezsiniz.

MicroSD kartlar

Kapasite açısından bakıldığında microSD kartlar 512GB’a kadar saklama alanı sunabilirler. Ancak bu durumda daha büyük her zaman daha iyi anlamına gelmez. Kaybederseniz ya da bozulursa, yarım terabayttan fazla dosyayı, belgeyi ya da diğer önemli verileri kaybedersiniz! Her şeyi tek kartta tutmanın rahatlığı için ödenen büyük bir bedeldir.

microSD kartı ailesinde, kapasite aralıkları açısından farklara sahip iki tür bulunmaktadır: Secure Digital High Capacity (SDHC) ve Secure Digital Extended Capacity (SDXC). SDHC, 2GB ile 32GB arası kapasitelere sahipken SDXC’ler 32GB ile 512TB arası kapasitelerde sunulmaktadır. Referans olarak bakmak gerekirse 32GB’lık bir kart 5.300’den fazla 18-MP fotoğraf ya da yaklaşık 3 saatlik 720p 30fps videoyu alabilir.

microSD kartlar (ve standart SD kartlar), çoğu kart üzerinde birçok farklı sınıflandırma ile belirtilen çeşitli hızlar sunmaktadır. Tercihiniz, doğal olarak ekstra veri saklama alanı ile ne yapmak istediğinize bağlıdır. U1 ya da U3 sınıfı kartlar, genel, günlük işlerin yanı sıra uygulama verilerinin saklanmasında çok iyi iş görürler. Ancak, 4K video çekiyorsanız, U3/V30, V60, hatta V90’a çıkmak sizin için daha uygun olacaktır.

Çoğu kişi microSD kart tercih ediyor olsa da, veri saklama için diğer bir seçenek, yaygın olarak bilinen USB flash belleklerdir. Çoğu Android cihazda bir microUSB ya da USB-C® bağlantı noktası yer almaktadır. Bir flash bellek satın alırken, üzerinde doğru erkek konektörü olduğundan emin olmalısınız. Flash belleği yalnızca akıllı telefonunuza takmak istiyorsanız, yalnızca bir konektör gereklidir. Ancak bazı flash belleklerde iki konektör yer almaktadır ve bir ucunda belleği dizüstü ya da masaüstü bilgisayarınıza kolayca bağlamanızı sağlayan USB-A konektörü bulunur.

Kingston DT Max ve DT Duo USB-C Flash Bellekler

microSD kartlar kompakttır ve kolay kullanımlıdır. Kartı cihazınıza takarsınız ve unutursunuz. USB flash bellekler, cihazınızdan tamamen ayrı harici cihazlardır. Dolayısıyla cihazınız zarar görürse ya da cihazınızı kaybederseniz, verileriniz hala güvenli biçimde yedeklenmiş durumda olur.

Harici veri saklama, bir Android cihaza sahip olmanın en büyük avantajlarından biridir (ve Android kullanıcıları neredeyse her zaman bunu size söylerler!). Ancak hangi veri saklama cihazını satın almaya karar verirseniz verin, önce Android cihazınızın bunu desteklediğinden emin olmak önemlidir.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar