Veri Merkezlerinde NVMe’nin Önemi
Kuruluşlar, kuruluşlar veri-yoğun kurumsal ortamlarda gerçekleşmekte olan dijital dönüşüme yatırım yaptıkça gelişiyor. Şu ana kadar SATA (SSD ve dönen diskli sürücüleri destekler) hakim protokoldü ancak NVMe’nin (Non-Volatile Memory express) çıkışıyla rüzgar artık bu yeni teknolojiye doğru esiyor.
Yeni veri saklama protokolü NVMe, veri merkezlerinin ve kurumsal ortamların, yüksek performanslı flash bellekten tam olarak yararlanmalarına olanak tanıyor. SATA arayüzü, sabit disk sürücüler için tasarlandığından, flash bellek kullanan SSD’lerle kullanıldığında verimsizliğe neden olan özelliklere sahiptir. SATA protokolü hem SSD’ler hem de HDD’ler için kullanılabiliyor olmasına karşın NVMe özellikle SSD’ler için tasarlanmıştır. Sonuçta, SATA ve NVMe arasındaki performans farkı etkileyici düzeydedir.
Yukarıda verilen Şekil 1, SATA ve NVMe’nin IOPS ve bant genişliği farklarını göstermektedir
SATA III, 600MB/s’ye varan hızlara sahip olmasına karşın bu performansı tutarlı biçimde sürdürememektedir. SATA tabanlı SSD’ler, tesiste yalnızca SATA/SAS SSD’leri destekleyen birçok eski sunucu olmasından dolayı bazı veri merkezi iş yükleri için uygun olabilir ancak sonuçta performanslı sınırlı olacaktır.
NVMe çok sayıda I/O işleminin aynı anda yapılması sağlayarak, kuruluşların kurumsal ortamlarda verilere verimli biçimde erişmesi, verileri değiştirmesi ve işlemesinde rekabet etmeleri için gereken çok çekirdekli işlem olanağı sunar. Çok çeşitli iş yüklerinin yönetilmesi için yüksek okuma ve yazma IOPS performansıyla tutarlı I/O performansı arasında olağanüstü bir denge sağlayan, bu Hizmet Kalitesidir (Quality of Service - QoS).