Ми помітили, що ви зараз відвідуєте сайт у Великій Британії. Бажаєте відвідати наш основний сайт?

Фахівець з обслуговування серверів та інженер обговорюють оновлення пам’яті в серверній кімнаті

Як вибрати серверну пам’ять?

#KingstonCognate представляє Саймона Бестемена

Фото Саймона Бестемена

Саймон Бестемен – громадянин Франції й Нідерландів і ветеран у сфері інформаційно-телекомунікаційних технологій та центрів обробки даних. Має 20 років досвіду роботи із інтернет-провайдерами та центрами обробки даних, а також у наданні консультаційних послуг різним організаціям. Саймон займав керівні посади у багатонаціональних компаніях, що працюють у таких сферах, як надання послуг, комерція та маркетинг, операційне управління, а також стратегічний розвиток.

Наразі Саймон обіймає посаду керуючого директора Хмарної спільноти Нідерландів – нідерландського об’єднання хостингових компаній. Будучи провідним представником цієї галузі, він часто пише про актуальні в ній питання, виступає із доповідями на конгресах і конференціях, а також бере участь в організованих нідерландським урядом круглих столах із питань телекомунікацій, центрів обробки даних та регулювання Інтернету. Він входить до складу правлінь різних галузевих організацій у сфері освіти, праці та управління.

Пам’ять є критично важливим компонентом будь-якої системи, а її некоректне налаштування може мати значні негативні наслідки для роботи системи. Перед тим як приймати рішення щодо наповнення сервера та вибору типу та кількості модулів пам’яті, варто досконало розібратися в цих питаннях, бо помилки можуть призвести до незадовільної продуктивності, занадто високого енергоспоживання або навіть серйозніших наслідків, наприклад до відмови системи.

Типи технологій пам’яті

Передусім треба подбати про сумісність. Дуже важливо переконатися, що специфікація пам’яті відповідає вимогам вашої серверної системи й підтверджена не лише результатами тестувань, але й гарантією сумісності. Сучасні сервери не підтримують змішування різних типів модулів пам’яті в одному банку пам’яті, тому приділення особливої уваги конфігурації пам’яті може означати різницю між нормальним завантаженням системи та зависанням серверу.

Технологія DDR5 доступна у таких типах модулях пам’яті, як пам’ять без буферизації (UDIMM), регістрова ECC пам’ять (RDIMM), а також у таких нещодавно анонсованих типах, як пам’ять для площинного монтажу (CAMM), мультиплексна пам’ять з об’єднаними рангами (MCRDIMM), пам’ять із багаторанговою буферизацією (MRDIMM) і пам’ять з інтерфейсом Compute Express Link (CLX). Однак, ці типи модулів пам’яті не можна змішувати, а їх встановленню запобігає виїмка на нижній частині модуля пам’яті, яка має співпадати з ключем у слоті материнської плати.

Що стосується технології DDR4, навіть якщо модулі пам’яті UDIMM, RDIMM і LRDIMM можна фізично встановити у слот вашого сервера, їх також не можна змішувати, оскільки це призведе до неможливості завантаження системи.

Як вибрати модуль пам’яті?

Крупний план руки, що тримає модуль пам’яті в серверній кімнаті

Серверні модулі пам’яті мають різні швидкості в стандартних діапазонах для DDR4 та DDR5. Згідно з міжнародним стандартом JEDEC максимальна швидкість модулів пам’яті DDR4 становить 3200 МТ/с, а швидкість модулів пам’яті DDR5 – починається з 4800 МТ/с. Швидкість пам’яті може бути різною і зниження частоти пам’яті залежить не тільки від моделі процесора, що використовується, але й від кількості модулів пам’яті, встановлених в один канал пам’яті.

Уявіть собі автомагістраль. Якщо трасою їде багато машин, рух буде повільнішим, бо інакше може статися аварія. Те саме стосується серверів. Якщо встановлено багато модулів пам’яті, система уповільнить частоту пам’яті, щоби мати здатність обробляти більшу кількість даних, що передаються до та із модулів пам’яті.

Ще один важливий момент – дотримання рекомендацій виробника щодо встановлення модулів пам’яті. Сьогодні існує безліч варіантів платформ із різними конфігураціями каналів пам’яті. Нині доступні материнські плати з чотирма, шістьма, вісьмома та дванадцятьма каналами пам’яті. Пошук товарів Kingston допоможе не тільки вибрати правильний модуль пам’яті, але й надасть інформацію про вашу конкретну систему.

Про що треба пам’ятати під час налаштування сервера

Важливо встановлювати модулі пам’яті відповідно до рекомендацій архітектури платформи. Це те, що називається збалансованою конфігурацією пам’яті. Недотримання рекомендацій щодо конфігурації каналу пам’яті платформи призведе до втрати потенційної продуктивності пам’яті.

Нерідко на сервери встановлюють модулі пам’яті малої ємності. Такий підхід несе певні складнощі:

  • Масштабування: У разі заповнення сервера модулями пам’яті малої ємності в подальшому ви не зможете додавати нові модулі. Треба буде вилучати наявні модулі та купляти нові, щоби забезпечити максимальну ємність. Завжди плануйте наперед, встановлюючи модулі пам’яті більшої ємності вже сьогодні, щоб задовольнити потреби майбутніх застосунків.
  • Енергоспоживання: Встановлення більшої кількості модулів пам’яті призведе до підвищення енергоспоживання. Щоб скоротити рівень споживання енергії, зменште кількість модулів пам’яті, компенсувавши це модулями пам’яті більшої ємності.
  • Продуктивність: Пам’ятаєте аналогію із автомагістраллю? Повне заповнення сервера ймовірно призведе до зниження швидкості пам’яті. Заповнення лише першого банку пам’яті запобігатиме зниженню тактової частоти відповідно до правил архітектури чипсета.

Розуміння специфіки використання є запорукою успіху

Якщо говорити про загальну вартість володіння, то придбання найдешевшого варіанта не завжди є вигідним. Варто досконало вивчити технічні характеристики платформи, ознайомитися із варіантами її модернізації та визначити потреби.

Якщо для вашого застосунку потрібна пам’ять великої ємності, можливо, вам слід звернути увагу на такі технології пам’яті, як DDR4 LRDIMM, DDR5 MCRDIMM/MRDIMM або модулі розширення пам’яті CXL. А якщо важливою є пропускна здатність пам’яті, то відштовхуватися треба від моделі процесора та кількості наявних каналів пам’яті. Якщо платформа має 8 каналів пам’яті, то краще встановлювати модулі пам’яті групами по вісім на процесор, щоби забезпечити оптимальну роботу. Деякі платформи обмежують продуктивність пам’яті, коли модулі пам’яті встановлено у другому банку (що також називається 2DPC – 2 DIMM на канал).

Можливо, ви захочете розглянути варіант встановлення дворенкових модулів пам’яті, оскільки вони можуть забезпечити вищу продуктивність пам’яті, порівнюючи з одноренковими.

Останній чинник, на який слід звернути увагу, – цілісність даних. Втрата або пошкодження даних у критично важливих застосунках може призвести до блокування сервера. Серверні модулі DDR4 і DDR5 пам’яті можуть мати дві різні ширини шини даних мікросхем пам’яті: x4 і x8. Модулі пам’яті, побудовані на мікросхемах x4, підтримують виявлення багатобітових помилок і корекцію помилок ЕСС (код виправлення помилок). Модулі пам’яті, побудовані на мікросхемах x8, підтримують лише виявлення однобітових помилок і корекцію помилок ЕСС. Вибираючи між двома модулями пам’яті однакової ємності, але з різною шириною шини, слід віддавати перевагу рішенню, яке краще підходить для забезпечення цілісності даних і відповідає потребам вашого застосунку. Крім того, модулі DDR5 пам’яті мають вбудовану в кристал технологію ECC (ODECC), що робить їх більш безпечним рішенням для зменшення бітових помилок, порівнюючи з DDR4.

Найкращі рішення пам’яті для ваших потреб

Маючи в своєму арсеналі новітню DDR5 і DDR4 серверну пам’ять, компанія Kingston допоможе вам підібрати потрібну пам’ять для вашої системи. Розуміючи, що модернізація системи – це не простий процес, Kingston пропонує вам БЕЗКОШТОВНУ та індивідуальну службу підтримки «Запитайте експерта». Модулі пам’яті, SSD-накопичувачі або інші продукти – Kingston завжди допоможе вибрати оптимальне рішення для потреб вашої компанії.

#KingstonIsWithYou

Пов’язані відео

Kingston Server Memory - Built for Servers. Powered by Service

Створено для серверів. Супроводжується бездоганним сервісом.

Продуктивність та надійність мають критичне значення для бізнесу. Профільний досвід, визнані практики та лідерські позиції компанії Kingston у цій галузі – ось чому наша продукція є розумним вибором.

Запитайте експерта

Пошук товарів Kingston

Коли ви починаєте з Kingston, обрати пам'ятіь просто.
Маючи більш ніж 35-річний досвід, компанія Kingston має в своєму розпорядженні знанням та ресурси, необхідні для впевненого вибору пам'яті.

Пошук за назвою системи чи пристрою

Просто введіть виробника та модель або номер комп'ютерної системи чи цифрового пристрою, щоб знайти потрібну вам продукцію Kingston.

Пошук за модельним номером Kingston

Шукайте за артикулом Kingston, артикулом дистриб'ютора або еквівалентним артикулом виробника.