MHz nedir?
MHz, megahertz’in kısaltmasıdır ve saniye başına milyon döngüyü ya da bir milyon hertz’i (106 Hz) ifade etmektedir. Bu frekans ölçümü birimi, Uluslararası Birim Sistemi’nden gelmektedir ve bilişimde, verinin bileşenlerin içinde ve arasında hareket etme hızını göstermek için kullanılır.
1990’ların sonunda SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory - Senkron Rastgele Erişimli Bellek) tanıtıldığında veri hızı, anakart saati ile senkronize halde ölçülüyordu ve veri transferleri saat döngüsünün yükselen kenarında gerçekleşiyordur. SDRAM belleğin performansı ölçülürken 100MHz, saat döngüsü başına 100 x 106 veri transferini gösteriyordu.
2000’li yılların başında DDR (Double Data Rate - Çift Hızlı Veri) SDRAM bellek piyasaya çıkarıldı. Bu bellek teknolojisi, transferlerin döngünün hem yükselen hem de düşen kenarında gerçekleşmesiyle saat döngüsü başına veri transferleri sayısını ikiye katladı.
Ancak ölçü birimi değişmedi. 100MHz saat hızında DDR, her saat döngüsünde 200 milyon veri transferi ile etkili veri hızını iki katına çıkardı. Yeni, daha doğru bir açıklama uzun süre gecikti.