Oyun belleği (aynı zamanda RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellek) olarak da bilinir), oyun deneyimlerini olabildiğince hızlı hale getirmek isteyen PC oyuncuları için temel bir gerekliliktir. PC’niz eğer oyun oynarken takılıyorsa ve tepki süreleri düşükse, daha fazla RAM eklemeniz gerekli olabilir. Oynamak istediğiniz oyunlar için gereğinden fazla RAM’a sahip olmak, oyun deneyimini iyileştirmek isteyen tüm oyuncular için önerilen bir durumdur. RAM, sisteminizin daha hızlı tepki vermesini ve kare hızlarını artırır. Oyun oynamak için ihtiyaç duyacağınız tam RAM miktarı, oynamak istediğiniz oyunların türüne ve aynı anda başka uygulamalar kullanmanız gerekip gerekmediğine bağlıdır. Ancak RAM, genel oyun deneyimini iyileştirmede RAM’in tek bileşen olmadığı unutulmamalıdır. İşletim sisteminiz, SSD’niz, işlemciniz ve grafik kartınız da oyun performansını etkiler.
Oyun için ne kadar RAM’e ihtiyacınız var?
RAM nasıl çalışır?
RAM, bilgisayarın işlemci ile SSD/HDD arasındaki bilgileri geçici olarak saklayan, kısa süreli, hızlı erişimli veri saklama alanıdır. SSD'ler ve HDD'ler, bilgilerin daha kalıcı olarak saklandığı uzun süreli bellek olarak kabul edilir. Bir PC’de bir oyunu başlattığınızda PC’nizin oyun sırasında erişmesi gerekebilecek tüm ilgili bilgiler RAM’e yüklenir. SSD veya HDD'den sürekli bilgi çekmek verimsiz olabilir. Yeterli RAM'e sahip olmak, veri saklama birimi ile gerçekleşen sürekli veri alışverişlerini azaltarak oyunların ve uygulamaların daha hızlı tepki vermesini sağlar.
Oyun için ne kadar RAM’e ihtiyacınız var?
Oyun için ihtiyacınız olan RAM miktarı, her oyun ve oyun formatı için RAM gereksinimleri farklılık gösterdiğinden gerçekten oynamak istediğiniz RAM miktarına bağlıdır. Her bir oyun için oyun geliştiricinin minimum sistem gereksinimlerine bakmak önemlidir.
Ancak, minimum gereksinimlerin karşılanması en sorunsuz oyun deneyimini garanti etmez. Yeni oyununuz yine de gecikmeli kare hızları veya genel olarak düşük performans ortaya koyabilir. Oyun geliştiricileri genellikle "önerilen gereksinimler" için RAM kapasitesini verir. Hatta bazıları "yüksek" veya "ultra yüksek" kapasiteleri verebilir. Ne kadar RAM takacağınızı değerlendirirken özellikle gelecekteki oyunların RAM gereksinimlerini daha da artırabileceğini düşündüğünüzde, geleceğe yönelik ihtiyaçlar için de plan yapmanız önerilir.
Son olarak, sizin bilgisayarınızın yükseltme seçeneklerine bakmanız önemlidir. Çoğu PC ve dizüstü bilgisayarda aynı çiftler halinde takılı RAM kullanılır ve iki ya da dört bellek yuvası bulunur. Dolayısıyla bellekten en iyi performansı almak için en uygun parçaları bir set veya kit olarak seçmeniz daha iyi olacaktır.
Oyun için ne kadar RAM’a ihtiyacınız olduğu gerçekten sadece hangi oyunları oynamak istediğinize değil aynı zamanda arka planda kaç uygulamanın açık olduğuna bağlıdır. Bazıları birkaç eski oyunu oynamak için 8GB kullanıyor olmasına karşın daha modern oyunları seviyorsanız 16GB RAM kesinlikle oyun deneyiminizi iyileştirecektir. Peki ya Chrome veya Discord gibi arka planda çalışan görevler? Bunun için 32GB'a ihtiyacınız olabilir. 32GB RAM çok gibi görünüyor olabilir. Ancak fazla belleğe sahip olmak performansta önemli bir fark yaratabilir ve bu da birçok oyun tutkununun sistemlerine neden 32GB, 48GB, hatta 64GB eklemek için daha fazla para harcadığını gerçekten kanıtlıyor. En yeni çıkan oyunlar şimdiden en az 16GB RAM gerektirmeye başladı. Dolayısıyla PC’nizi oyundan başka işlemler için de kullanıyorsanız ya da bilgisayarınızın gelecekte çıkacak oyunlara uygun olmasını istiyorsanız 32GB sizin için doğru seçenek olabilir.
#KingstonIsWithYou #KingstonFURY
İlgili Videolar
IO plakasını, anakartı, GPU’yu, kabloları, SSD’yi takmak
Bu bileşenleri hangi sırayla takacağınızı göstereceğiz, bu da işinizi kolaylaştıracak.
Kingston Ürün Bulma Aracı
Kingston ile işe başladığınızda bellek seçmek kolaydır.
35 yılı aşkın uzmanlığıyla Kingston, güvenle bellek seçmeniz için gerekli olan bilgiye ve kaynaklara sahiptir.
Sisteme/Cihaza Göre Ara
İhtiyacınız olan Kingston ürünlerini bulmak için bigisayar sistemi ya da dijital cihazın marka ve model numarasını ya da sistem parça numarasını girin.
Parça Numarasına Göre Ara:
Kingston parça numarasına, dağıtıcı parça numarasına ya da üreticiyle eşdeğer parça numarasına göre arama yapın.