Yakın zamanda yeni nesil oyun konsolları haberlerinin teknoloji radarımıza girmesiyle daha önce hiç olmadığı kadar sayılar ve teknik özelliklere gömülmüş durumdayız. Deneyimli PC oyuncuları, parası ne olursa olsun sürekli olarak her bileşenin yeni sürümlerinin çıkmasını sağlayacak bitmek bilmeyen bir teknoloji ilerlemesini beklemeye koşullandılar. Ancak bu günlerde adlandırma, numaralandırma ve yeni teknik özellikler arasındaki kafa karışıklığı nedeniyle ne isteneceği ve ne satın alacağını bulmak hiç olmadığı kadar zor hale geldi. Bir sonraki satın almanızda işleri kolaylaştırmanıza yardımcı olmak için temel parçalardan biri hakkında bilgi vermek istiyoruz: bellek.
Adından da anlaşılacağı gibi bellek, bilgisayarınızın ne kadar veriyi hatırlayabileceği ya da saklayabileceğinin ölçüsüdür. Ancak aynı insan beyni gibi iki ayrı işleve bölünmüştür: kısa süreli ve uzun süreli bellek. Kısa süreli bellek, temelde bilgisayarınız bu bellekte sakladığı verilerle işi bittikten sonra ya da sisteminizi kapattığınızda silinir. Uzun süreli bellek ise sistem kapatıldıktan sonra saklanması gereken dosyalardır ve buna veri saklama birimi adı verilir.
Biri bir PS5, Xbox Series X ya da PC’de ne kadar bellek olduğu hakkında konuştuğunda genellikle kısa süreli bellekten bahsederler. Teknik terimlerle söylemek gerekirse bu RAM ya da Rastgele Erişimli Bellektir. RAM’i düşündüğünüzde büyük ihtimalle aklınıza DDR4 modüller gelir. Bunu CPU’nuzun masasında bulunan, CPU’nun hemen bunlarla çalışması gerektiği için çeşitli bilgileri (resimler, dosyalar, hesaplamalar, programlar vb.) el altında bulundurmak için kullandığı bir not defteri gibi düşünebilirsiniz. (Örneğin uygulamalar tarafından ihtiyaç duyulduğunda haritaları ve modelleri hızla açmak için.)