Başlamak için, çerez yönetimi panelini açmak üzere aşağıdaki kabul et'i tıklayın. Ardından, sohbet özelliğini açmak için Kişiselleştirme düğmesine dokunun veya tıklayın, ardından Kaydet.
Prof. Sally Eaves, Global Foundation of Cyber Studies and Research’ün Siber Güven Başkanı ve Üst Düzey Politika Danışmanı olarak görev yapmaktadır. “Etik teknoloji açısından bir lider” olarak tanımlanan Sally, Birleşmiş Milletler tarafından verilen Öncü Teknolojiler ve Sosyal Etkiler Ödülü'nün ilk sahibidir. Teknoloji Başkanlığı geçmişine sahip olan ve şu anda Gelişmiş Teknolojiler ve Gelişmekte Olan Teknolojiler Alanında Küresel Stratejik Danışmanlık yapan Sally, ödüllü bir Uluslararası Yazar, MC, Önemli Bir Konuşmacı ve Dijital Dönüşümün (Yapay Zeka, 5G, Bulut, Blockchain, Siber Güvenlik, Yönetişim, IoT, Veri Bilimi) yanı sıra Kültür, Beceriler, DEI, Sürdürülebilirlik ve Sosyal Etkiler alanında bir Düşünce Lideridir.
Yeni teknoloji yetenekleri kuşağını desteklemek için eğitim vermekte ve etkin biçimde mentörlük yapmaktadır. Eğitim ve teknolojide kapsamayı, çeşitliliği ve eşitliği geliştirmek için Aspirational Futures’u kurdu. Son kitabı “Tech For Good” yakında yayımlanacak. Sally, Yapay Zekadan ve 5G’den Sürdürülebilirlik ve ötesine kadar birden fazla disiplinde ilk 10’da yer alan, Onalytica gibi kurumlara öncülük yaparak teknoloji alanındaki küresel etkileriyle tanınmaktadır.
Veri, “evde kalma” sırasında zaruri bir hizmet haline geldi
Bu dünya çapında beklenmedik belirsizlik döneminde çalışma, öğrenme ve yaşama şekli, hem hız hem de ölçek açısından değişti. Beklenmedik duruma karşı hazırlık olma, dünya çapında birçok ülkede ‘görünmez’ operasyonları artık 'zaruri hizmetler’ olarak sınıflandırılan veri merkezi endüstrisinin DNA’sında var. Her sektörden tüm büyüklüklerdeki kuruluşlar üzerinde etkiler yaratan Koronavirüs, tüm ekonomilerde iş devamlılığını etkiledi. Değişikliklere ve zorluklara karşı koymak için var olan hizmetleri optimize ederken yeni taleplere ayak uydurmak, veri merkezleri açısından stratejik ve operasyonel bir zorunluluk haline geldi. Talepteki büyük artışı destekleyen iki ana unsur bulunmaktadır. Öncelikle büyük ölçekli operasyonların desteklediği işlem kapasitesi, birçok işletme ve kurum açısından evden çalışmaya doğru kaydı. Dijital altyapı, dünya ekonomisi için hiç bu kadar önemli olmamıştı. Video görüşmeler, tele-sağlık, e-ticaret ve e-öğrenme alanındaki dijital uygulamaların kullanımının yanı sıra evde daha fazla vakit geçirmemizden kaynaklı eğlence ile bağlantılı artış, veri kapasiteleri gereksiniminde ani yükselmeye neden oluyor.
Veri merkezi verimliliği üzerindeki yeni talep, yeni rekorlar kırıyor
Kingston’ın veri merkezi büyümesi ile ilgili yakın zamanda çıkardığı yayım{{Footnote.N58295}}, 5G, IoT (Nesnelerin İnterneti) ve Sınır Bilişim’in (Edge Computing) gelişmesiyle daha da ön plana çıkan veri konusundaki ‘doymak bilmeyen’ gereksinimlerimizi ortaya koydu. Buna Koronavirüs bağlamında bakarsak 11 Mart 2020’de veri merkezi hizmetleri sağlayıcısı Deutsche Commercial Internet Exchange, 9,1 Terabit/saniyeyi aşan veri aktarımı ile Frankfurt’ta dünya rekoru{{Footnote.N58296}} kırdı. Vodafone, İnternet Servis Sağlayıcılar arasında önemli bir kullanım artışının olduğu bazı ülkelerde veri trafiğinde %50 artış olduğunu bildirdi{{Footnote.N58297}}. Ayrıca BT, iş, eğitim ve yaşam gereksinimlerini desteklemek için ev geniş bant veri limitlerini kaldırdı{{Footnote.N58298}}. Ancak ‘internet sağlığımızı’ izlediğimizde kesintilerde yukarı yönlü bir eğilim olduğunu görüyor olsak da{{Footnote.N58299}} bu durum, yaşanan beklenmedik trafik artışına karşılık gelecek bir seviyede değil. Ayrıca veri merkezi trafiği ve iş yüklerinde mevcut ve gelecekte yaşanacağı tahmin edilen artışa karşın, Uluslararası Enerji Ajansı - IEA tarafından izlenen küresel veri merkezi enerji talebinin azalacağının tahmin edildiğini de dikkate almak önemlidir{{Footnote.N58300}}. Bunun nedeni hem birleştirme hem de özellikle soğutma sistemlerinde yaşanan verimlilik uygulamalarıdır. Bazı yeni hiper-ölçekli veri merkezlerinin %100 yenilenebilir enerji ile çalışması da bunu desteklemektedir.
Yüksek Performanslı Bilgisayarlar (High Performance Computing), virüse karşı savaşa yardımcı olmak için araştırmaları destekliyor
İkinci destekleyici unsur, hız ve işlem gücüne olan ihtiyaçtır. İşte HPC (High Performance Computing - Yüksek Performanslı Bilgisayarlar) burada devreye giriyor. Aşı ve tedavi araştırmaları büyük veri setleri oluşturuyor. Araştırma kuruluşları ve ilaç şirketleri, epidemiyoloji ve biyobilişim gibi alanlarda veri simülasyonları ve hesaplamaları yapmak için ilk kez ölçekli olarak HPC sistemleri kullanıyorlar. Bu durum, yeni ilaçların geliştirilmesi sürecinin önemli ölçüde kısaltılmasına yardımcı olabilir.
Koronavirüs Yüksek Performanslı Bilgisayarlar Konsorsiyumu{{Footnote.N58301}}, teknoloji, devlet ve akademideki liderleri bir araya getiriyor ve yaklaşık 330 petaflop işlem hızı, 775.000 merkezi işlem birimi çekirdeği ve 34.000 grafik işleme birimini kullanıma sunuyor. Virüsü ve olası aşılar için kullanılabilecek tedavi formlarını daha iyi anlama çalışmalarında artık, müthiş bir değer olarak kabul edilebilecek saniyede 330 trilyon kayar nokta işlemi yapılabiliyor. Bu aynı zamanda IBM, Amazon, Microsoft, HPE ve Google gibi katılımcılarla rekabet yerine işbirliğine öncelik verilmesinin harika bir örneğidir.
Genellikle göz önünde olmayan veri merkezleri, daha fazla hız, daha fazla esneklik ve en iyi düzeyde kullanılabilir gereksinimlerini karşılayan, Bulut Bilişim’in (Cloud Computing) ‘dinamoları’ ve internet bağlantısı sağlayıcılarıdır. Operatörler, farklı kullanıcı gruplarının karşı karşıya kalacağı çalışmama ve hizmet kesintileri riskini azaltmak için dayanıklılığı geliştirecek şekilde hızla çalıştılar. Gartner’ın IT alanında çalışmama durumlarının ortalama maliyetinin dakikada 5.600 $ olarak tahmin etmesi dikkate alındığında, bunun IT yönetimi açısından önemli bir bilişim teknolojisi sorunu olması çok doğaldır. Perakende müşterilerinin, dünya çapında tuvalet kağıdına hücum etmesi ile özetlenebilecek yiyecek ve ev eşyaları stoklaması ile aynı şekilde{{Footnote.N58302}} veri merkezi müşterileri de hem mevcut durumda hızla artan gereksinimlerini karşılamak hem de işlerinin devamlılığı için koruma sağlamak amacıyla ek kapasite ve bant genişliğini elde etme arayışına girdiler.
“Sanal” sanallığı yönetme
Şeffaflık, veri merkezi operatörlerinin yönetmede uyguladıkları kriterleri açıkça paylaşması ve gerektiğinde kritik çalışmaları korumaya almak için yeni bulut hizmetleri kapasitesine öncelik vermesiyle güveni tesis etmek ve güçlendirmek için kritik bir öneme sahiptir{{Footnote.N58303}}. Aynı zamanda çoğu sağlayıcının kullanım maliyetlerine göre bant genişliğinin askıya alınması gibi kısa vadeli çözümler uygulamaya başlamasıyla mevcut müşteriler için önemli bir destek verildi. Beklenmeyen ve planlı olmayan ağ trafiği ve aktarım taleplerinin ortaya çıktığı birçok KOBİ müşterisi açısından sistem yüklerini ve ağları cezasız olarak var olan her türlü CDR’nin ötesine ve portlarının tüm aktarım kapasitesine kadar artırma olanağı, bu karmaşık dönemde işlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak açısından fark yaratabilir.
Ancak müşterilerin ve iş ortaklarının iş devamlılığını sağlamak aynı zamanda özellikle personel, iş ortağı ve tedarikçilerin korunması açısından olmak üzere veri merkezlerinin kendilerinin de iş devamlılığını gerektiriyor. Bunu desteklemedeki ana alanlardan biri özellikle sağlık, güvenlik ve refah prosedürleri ile İK ve tedarik zinciri sorunları olmak üzere sektörde bilgi paylaşımı seviyesi oldu. Aynı zamanda bu süreçte hükümet ile iki yönlü bir kanal da kullanımdadır. Örneğin Birleşik Krallık’ta önemli politik kararlar verildiğinde veri merkezlerinin de dikkate alınmasını sağlamak için DCMS Veri Altyapısı Dayanıklılığı Ekibi kuruldu.
En önemlisi bu durum enfeksiyon yollarının sınırlandırılması ve saha karantinalarının gerçekliğinin ele alınması anlamına geliyor. Bu, tesislere girişin sınırlandırılmasını ve sosyal mesafe kurallarına uyarken personelin farklı gruplar halinde çalışmaya başlamasını gerektirdi. Aynı zamanda daha çok tesisteki personel sayısının azalması ve hastalık ya da kendini izole etme nedeniyle kilit personellerin var olmaması gibi ilişkili uygunluk durumu sorunlarının ortaya çıkmasına neden oldu.
Risk azaltma için kritik tesis çözümleri özellikle çok önemlidir ve dolayısıyla uzaktan yönetim olanakları hayatidir. Sensör teknolojileri, ‘Smart Hands’{{Footnote.N58304}} gibi sorun giderme için destek hizmetleri ve özellikle güç dağıtımı ve sıcaklık olmak üzere önemli performans alanlarında sistem izlemesinin bir araya gelmesi, gerçek zamanlı uzaktan görünürlük seviyelerinin artmasına yol açıyor. Bunlarla birlikte gelişmiş veri analizi seviyeleri için kapasite ve olası olaylar açısından tahmin kapasitesi geliyor. Aslında Koronavirüs, işlem kapasitesi, hız, güvenilirlik ve güç için taleplerin karşılanmasının yanı sıra veri merkezinin ne kadarlık kısmının uzaktan yönetilebileceğini ön plana çıkardı. Ancak bunun da ötesinde iş, eğitim, iletişim ve eğlence alanlarının yanı sıra virüsü daha iyi anlama ve tedavideki müdahaleleri destekleme açısından veri merkezlerinin rolü, bariz biçimde görünür hale geldi.
#KingstonIsWithYou
Bir Uzmana Sorun
Kingston, şu anda kullandığınız ya da kullanmayı planladığınız yapılandırmanın kuruluşunuz için doğru olup olmadığıyla ilgili bağımsız fikirler verebilir.
Kurumlar için SSD
Kurumsal SSD’lerin sizin kendi saklama ortamınıza ne gibi avantajlar getireceği ve hangi SSD’nin, yüksek rastgele okuma-yazma IOPS performansı dengesi gerektiren iş yükleriniz için uygun olduğu ile ilgili önerilerde bulunuyoruz.
Sunucunuzu en iyi performans ve kapasite için yapılandırmanın avantajları hakkında öneriler sunuyoruz. Kingston’ın yapılandırma uzmanları, bellek yükseltme gereksinimlerinizi destekleyecek bilgiye ve kaynaklara sahiptir.
Çekimden post-prodüksiyona, kodlamaya ve veri merkezilerine dağıtıma kadar SSD’ler ve RAM’lar, OTT Medya ve Eğlence (M&E) video ve ses akışı dünyasına güç veriyor.
Kingston gibi teknoloji iş ortaklarının, işlerinin büyümesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek için neler yapabileceğini tartışan endüstri uzmanlarına katılın.
NVMe’ye geçiş, sürecin her katmanında yedeklilik bulunduğundan emin olmak için IT mimarları ve uygulama sahipleri tarafından kapsamlı, tam bir değerlendirme yapılmasını gerektirmektedir
Bu eKitap’ta endüstri uzmanlarıyla Yapay Zeka’nın avantajlarını, veri tüketimini nasıl artırdığını ve kuruluşunuzu bunun sunduğu fırsatlara nasıl hazırlayabileceğinizi konuştuk.
MSP endüstrisi uzmanı Rob May’in RAM/veri saklama ürünü yükseltmelerinin uzaktan çalışanlara sahip şirketlere nasıl yardımcı olacağıyla ilgili görüşleri.
İşin geleceğinin neden SSD kullanılan SDS’lere bağlı olduğunu ve SSD’nin Yazılım Tarafından Tanımlanan Veri Saklama (Software-Defined Storage) Çözümlerine nasıl uyduğunu öğrenin.
SDS, beklentileri karşılamadı ancak NVMe’nin daha ulaşılabilir fiyatlarda olması sayesinde piyasada satılan donanımlar gerekli beklentileri karşılamak için hazır.
Sunucu SSD’ler tahmin edilebilir gecikme seviyesinde çalışmak için optimize edilmişken istemci (masaüstü/dizüstü) SSD’ler bu şekilde optimize edilmediğinden sunucunuz için doğru SSD’nin seçilmesi önemlidir. Bu fark, kritik uygulamalar ve hizmetler için daha iyi çalışabilir süre ve daha az gecikme sağlamaktadır.
5G'nin Sınır Bilişim Veri Merkezleri için önemi nedir? Sınır Bilişim (Edge Computing) Sunucuları ve 5G'nin kullanıma başlanmasıyla ile ilgili Kingston'ın e-Kitabını indirin ve okuyun.
Bu bilgilendirme belgesi, Kingston Technology’nin SSD’lerini kullanmanın toplam sermaye ve lisans maliyetlerinizi nasıl %39 oranında azaltabileceğinizi göstermektedir.
Testler, piyasadaki en güvenilir ürünleri sağlamak konusunda kararlılığımızın temel taşıdır.
Üretimin her aşamasında tüm ürünlerimize çok ciddi testler uyguluyoruz. Bu testler, tüm üretim sürecinde kalite kontrolünün sağlanmasına olanak tanımaktadır.