Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Ev NAS'larının Herkes için Faydaları

Masa üzerinde bir NAS ünitesi ve yanında çıkarılmış bir rafta bir sürücü.

NAS olarak da bilinen ağa bağlı veri saklama sistemi, evler veya küçük ofisler için harika bir veri saklama seçeneğidir. Geleneksel doğrudan bağlı veri saklama sistemleri (DAS - Direct-Attached Storage) esnek değildir, veri saklama alanı ağı (SAN - Storage-Area Network) ise evde veya küçük işletmelerde kullanım için genellikle çok pahalı ve karmaşıktır. Bazı evler ve şirketler veri saklama için bulut hizmetlerinden yararlanmayı tercih etmektedir. Bu hizmetler bir ölçüde fayda ve esneklik sunar. Ancak genellikle kullanmak için sürekli İnternet erişimine bağımlı olan bir hizmet için uzun vadede daha maliyetli olmaktadır. Bir NAS'ın kurulumu kolaydır ve çalıştırması ekonomik olabilir.

NAS nasıl çalışır?

NAS, yerel ağınıza Ethernet kablosuyla veya daha yaygın olarak Wi-Fi ile bağlanan bir veya daha fazla sürücüden oluşan merkezi bir veri saklama sistemidir. Bir ev veya şirket ağının parçası olan NAS'a dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, akıllı TV'ler ve hatta oyun konsolları gibi birden fazla cihaz tarafından erişilebilir.

NAS Türleri

Üç ana NAS türü bulunur: özel bulut veri saklama, önceden kurulu NAS ve Kendin-Yap (DIY) NAS.

  • Özel bulut veri saklama: bu cihazlar teknik özellikler açısından düşük seviyededir. Bazılarında dahili sabit diskler kullanılırken, diğerlerinde dahili SSD'ler bulunur. Avantajları arasında kullanımı kolaylığı sayılabilir. Birçoğu bir mobil uygulama aracılığıyla yönetilir. Bu çözüm, aileler ve küçük işletmeler gibi hafif kullanıcılara yönelik pazarlanmaktadır. Kablolu bağlantı kullanıldığında, neredeyse bir gigabit Ethernet bağlantısına eşit aktarım hızları sunmaları sayesinde önceden kurulu bir NAS kadar yüksek performanslıdırlar. Çoğu özel bulut veri saklama cihazında yalnızca bir sürücü bulunduğundan veri yedekliliğinden yoksundur. Bu sistemlere sahip kullanıcıların verilerini korumak için yedeklemelere öncelik vermeleri gerekmektedir.
  • Önceden kurulu NAS: bu tür sistemler genellikle daha güçlü belge hakları yönetimi ile etkili dizilere ve dosya sistemlerine daha fazla erişim olanağı sunar. Kendilerine ait işletim sistemleriyle gelirler ve uygulamalar, genellikle yeni başlayanların erişebileceği özel bulut veri saklama seçeneklerinden daha karmaşıktır ve daha spesifik özellikler sunar. Birçoğu birden fazla sürücü yuvasına sahip olması ve sürücüsüz gelmesi sayesinde veri saklama gereksinimleriniz arttıkça yeni sürücüler ekleyebilirsiniz. Yedekli RAID veya JBOD (Just a Bunch Of Disks) şeklinde kurulabilirler.
  • Kendin-Yap (DIY) NAS: NAS, veri saklama alanını bir ağ üzerinden diğer cihazlarla paylaşan bir bilgisayar olarak tanımlandığından NAS işletim sistemi yükleyen herhangi bir bilgisayar bir NAS cihazı olabilir. Bu amaçla yaygın biçimde kullanılan işletim sistemleri arasında TrueNAS, unRAID ve OMV 3 sayılabilir. Farklı işletim sistemleri farklı dosya sistemleri kullandığından, kullanıcılar kendi ihtiyaçlarını karşılayan ürünleri değerlendirmeli ve almalıdır.

NAS kullanmaya başlamak için nedenler

  • Kolay kurulum: Bir NAS kurmak için cihazı istediğiniz kadar veri saklama sürücüsü ile doldurun, fişe takın, Ethernet üzerinden veya destekleniyorsa kablosuz olarak ağa bağlayın. NAS üniteleri, PC gibi dahili işlemcilere ve belleğe sahiptir. Ancak bu cihazlara genellikle bilgisayarınızdaki veya mobil cihazınızdaki bir tarayıcı aracılığıyla erişilir.
  • Kolay veri yedekleme: Bilgisayarınızın veri saklama sürücüsü veya işletim sistemi arızalanırsa NAS üzerinde saklanan dosyalar güvende olur. İki sürücülü sade bir RAID 1 kurulumunda, bir sürücü arızalandığında, sistemi geri yüklemek için arızalı sürücü yerine yenisi takıldığında diğer sürücüdeki veriler aynen yeni sürücüye kopyalanabilir.
  • Kolay dosya paylaşımı: Bir NAS, ev kurulumlarında bir medya merkezi görevi görebilir. Dosyalara oyun konsolunuzdan, ev ofis bilgisayarınızdan veya evdeki herhangi bir bilgisayardan erişebilirsiniz. Küçük işletmeler de bundan yararlanabilir. Birden fazla kişi tek bir konumdan dosyaları yönetebilir, saklayabilir, yedekleyebilir ve dosya sürümleri oluşturabilir. Birden fazla dosya çok sayıda farklı bilgisayar yerine tek bir yerde saklandığında proje yönetimi çok daha kolay hale gelir.
  • İnternet hızlarından etkilenmez: NAS, bulut hizmetleriyle karşılaştırıldığında bulunduğunuz yerde olma avantajına sahiptir. Büyük dosya aktarımları için doğrudan NAS'a bağlanmak mümkün olduğundan bu işlemler internetten ve hatta dahili ağ Wi-Fi veri aktarım hızlarından çok daha hızlı olacaktır.
  • Organizasyon: NAS kullanmak sadece teknoloji meraklıları tarafından yapılabilecek bir iş değildir. Birçok NAS sistemi kendine ait işletim sistemiyle gelir ve veri saklamayı yönetmek, kurulumu kolaylaştırmak ve ev veya şirket ağına bağlanıp senkronizasyon yapmak için kullanılır.
    Ekonomi: Bir NAS'ın başlangıç maliyeti muhtemelen eşdeğer miktarda bulut veri saklama için aylık ücreti aşar, ancak zaman içinde maliyet açısından daha avantajlı olabilir. İlk masrafın ötesinde, bir NAS'ı çalıştırmanın maliyeti, bir bulut veri saklama hizmetinin devam eden maliyetinden çok daha düşüktür.

Evinizde NAS'ın faydaları

Büyük bir NAS'ta üç sütun sürücü rafı.

Akıllı TV'ler, ev dostu bir NAS'ı müzik, fotoğraf galerileri, filmler ve daha fazlası için bir medya sunucusu olarak kullanabilir. Raflar dolusu DVD veya blu-ray'e duyulan ihtiyacın yanı sıra yayın platformlarının sürekli değişen kütüphanelerine olan bağımlılık ortadan kalkar. Birçok NAS sistemi, ailenizin teknoloji konusunda pek bilgili olmayan üyeleri için medya oynatmayı kullanıcı dostu hale getiren uygulamalarla birlikte gelir. Evinizde birden fazla oyuncu varsa NAS'ı oyun sunucularını barındırmak için bile kullanabilirsiniz.

NAS'ın seçilmesi

Doğru NAS'ı seçmek için ihtiyaçlarınızı değerlendirmeniz gerekir. Ne kadar veri saklamak istiyorsunuz? Ne tür bir sistem için yeriniz var? Doğru ürünün ve sürücü yapılandırmasının seçilmesi bunlar gibi pratik etkenlere bağlıdır. Sisteminizde ne kadar çok sürücü yuvası varsa, o kadar çok veri saklama kapasitesine ve disk arızası gibi sorunlara karşı koruma sağlayan daha fazla yedekliliğe sahip olursunuz. NAS'ınız sürücüsüz geliyorsa, kendi sürücülerinizi almanız veya zaten kullandığınız sürücüleri takmanız gerekecektir.

Ayrıca ihtiyacınız olan ağ bağlantı hızını ve mevcut ağınızla uyumu da göz önünde bulundurmalısınız. Çoğu istemci cihaz, aynı ağa bağlı olduğunda NAS'ınıza kablosuz olarak bağlanabilir. Ancak yönlendiriciye doğrudan, kablolu bir bağlantı genellikle daha yüksek performans ve daha fazla güvenilirlik sunar. . Temel bir NAS bile genellikle Gigabit Ethernet'i destekleyerek daha hızlı dosya yedekleme ve aktarımı sağlar ve birden fazla ağ protokolünü (örn. NFS, SMB/CIFS, AFP ve FTP) destekler. Daha yüksek değerli bir Ethernet bağlantı noktası daha hızlı aktarım sağlar.

NAS'la ilgili özel işlevler ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde seçilmelidir. Yedekleme ve veri geri yükleme için bir NAS arayanlar, kurtarma ve yedeklemeyi destekleyen bir sistem tercih edebilirler. Gelişmiş dosya ve klasör paylaşımı istiyorsanız, buna yönelik NAS cihazları bulunmaktadır. Farklı NAS işletim sistemlerinin de farklı güçlü yönleri vardır. NAS'ınızın işlevi hakkında düşünürken, ilerleyen yıllarda ağınızın geri kalanıyla nasıl birlikte çalışabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. İşlemci iki yıl sonra görev için hazır olacak mı? Dört yıl? NAS'ta RAM yükseltmeleri için ek bellek yuvaları var mı? Veri saklama ihtiyaçlarınız arttıkça NAS'ınızın kapasitesini büyütmek için ekstra sürücü yuvaları var mı?

Son olarak, söylemeye de gerek yok ancak değerlendirdiğiniz belirli ürünleri araştırmak da yararlı olacaktır. Önceki müşteriler yorumlarında deneyimleri hakkında ne diyor? Markalar, kapsamlı kalite güvencesi uygulamalarıyla tanınıyor mu? Satış sonrası servis desteği nasıl? Tanınmış bir marka için daha fazla ödeme yapıyor olabilirsiniz. Göreceli olarak bilinmeyen bir tedarikçiden yapılan bir alışveriş size para kazandırıyor gibi görünebilir. Ancak düşük kalite nedeniyle uzun vadede size daha pahalıya mal olabilir. Verilerinize değer veriyorsanız, onları koruyan sistemlerde kaliteden ödün vermeyin.

Masanın üzerinde ekranında kilit sembolü bulunan bir dizüstü bilgisayar. Yanında NAS sistemi ve üst üste duran iki sürücü grubu.

NAS için SSD - HDD karşılaştırması

NAS kullanırken dikkate alınması gereken bir diğer husus da sürücü yuvalarına yerleştirdiğiniz veri saklama sürücülerinin katı hal sürücüleri (SSD'ler) mi yoksa sabit disk sürücüleri (HDD'ler) mi olduğudur.

Sürücü seçiminiz NAS'ı kullanma amacınıza bağlı olabilir. Paranın karşılığı açısından bakıldığında, daha düşük bir ön maliyet sundukları için kullanıcılar HDD'leri tercih edebilir: 1TB HDD genellikle 1TB SSD'den daha ucuzdur. Ancak, bunun bir maliyeti vardır. HDD'ler mekanik parçalarla çalışır. Özellikle darbeye maruz kaldıklarında arızaya karşı daha savunmasızdırlar. SSD'lerde mekanik parçalar olmadığından daha dayanıklıdırlar ve daha sessiz çalışırlar. Bu, eşzamanlı çalışan birden fazla sürücü yuvanız varsa önemli bir etken olabilir.

Dikkate alınması gereken bir faktör de NAS'taki SSD'ler ve HDD'lerin uyanma hızları arasındaki farktır. Bir sabit disk sürücünün NAS üzerindeki verilere erişmek için uyanması genellikle çok daha uzun sürer. Meraklılar ve küçük işletmeler gibi üretkenlik arayanlar, performanstaki iyileşmeden kolayca fayda görebilir. Bu kullanıcılar için Kingston DC600M SSD'si oldukça avantaj sağlayabilir. 7,68 TB'a kadar kapasitelerde mevcut olan ve elektrik kesintileri gibi sorunlara karşı koruma sağlamak üzere tasarlanan bu ürün, NAS'larından güvenilirlik bekleyenler için idealdir.

Yardımcı oldu mu?

Bir Uzmana Sorun

Bir Sunucu SSD Uzmanına Sorun

Doğru çözümün planlanması, projenizin güvenlik hedeflerinin anlaşılmasını gerektirir. Kingston’ın uzmanları size yardımcı olabilir.

İlgili Videolar

İlgili Yazılar