Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızda bir noktada önemli yavaşlamalar ve performans sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Yeni bir bilgisayar almak yerine PC performansını iyileştirmenin ve yükseltmenin diğer yollarına bakmak yararlı olabilir.
Bilgisayarınızın belleğini ve veri saklama birimi yükseltmek, yavaş bir bilgisayarı hayata döndürmenin yararlı yollarıdır. Ancak bellek ya da veri saklama birimi yükseltmesinden hangisini yapacağınıza karar vermek bilgisayarınızın karşı karşıya kaldığı sorunlara ve elde etmek istediğiniz performans avantajlarına bağlıdır. Bu yazıda, bellek ve veri saklama biriminin ne zaman yükseltilebileceği ile ilgili bazı örnekler ve bu yükseltmelerin PC’nizin performansını nasıl artıracağı ele alınmaktadır.
Bellek ve veri saklama birimi arasındaki fark nedir?
Bellek ve veri saklama birimi bazen yanlışlıkla birbiri yerine kullanılan iki terimdir. Ancak bilgisayarınızda farklı görevlere sahiptirler. Dolayısıyla PC performansı üzerinde farklı etkiler yaratırlar. Bellek ya da veri saklama biriminden hangisini yükseltmeye karar vermek için aralarındaki farkın biliniyor olması önemlidir.
RAM (Rastgele Erişimli Bellek) olarak da bilinen bellek, bilgilerin sürekli olarak işlendiği ve değiştirildiği yerdir. Bilgisayarınız RAM’i, uygulamalarda çalışmak, belgeleri düzenlemek ya da e-postaları açmak gibi hemen kullanılacak her şey için kullanır. Ancak bilgisayarın belleğindeki bilgilere sadece kısa süreli olarak erişilebilir. Bilgi kaydedilmezse ve bilgisayarın veri saklama biriminde saklanmazsa, bilgisayar kapatıldığında veriler kaybolacaktır.
Veri saklama birimi, verilerin kaydedildiği ve sonsuza kadar saklandığı bir sabit disk sürücü (HDD) ya da katı hal sürücüsüdür (SSD). Bilgisayarınız veri saklama birimini, işletim sisteminizi, uygulamalarınızı ve kullanım sırasında yüklenen verileri saklamak için kullanır. Bu bilgiye uzun süreli erişilebilir ve bilgisayarınızı kapattığınızda bilgiler yok olmaz. Bellek ile veri saklama birimi arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi alın.